Nyomtatás

Szatmárcseke Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál

Szatmárcseke község Szabolcs -Szatmár- Bereg megyében az ország leg észak-keletibb csücskében fekszik. Több, mint egy évtizede február utolsó hétvégéjén rendezik a hagyományőrző, gasztronómiai programjukat a Nemzetközi Cinkefőző fesztivált és Népi Ételek Bemutatóját. A rendezvény célja a hagyományőrzés, a régi népi ételek és ízvilág megőrzése, a résztvevők saját tájegységükre jellemző ételeinek bemutatása is, melyek között levesek sült húsok, egytálételek és sütemények egyaránt szerepelnek. A rendezvény névadóját a cinkét minden csapatnak el kell készítenie. A cinke ez esetben nem madár, hanem burgonyából és lisztből főzött sűrű massza, mely a feltétekkel lesz igazán változatos. Kínálható túróval-tejföllel, kacsa-vagy libatepertővel, savanyú káposztával, sült kolbásszal, szalonnával. Desszertként is megállja a helyét szilvalekvárral és tejföllel tálalva. A vidámságról többek között a libafogó verseny is gondoskodik, melyen Ludas Matyi libaudvarában minden csapat fog egypár libát a résztvevők szórakoztatására.