Nyomtatás

Hajós Pincefalu

Hajós a kiskunsági homokdombok és a Duna menti síkság találkozásánál fekvő város. Az Európa hírű Hajósi Pincefalu a népi építészet egyedülálló alkotása 1200 pincét számláló közösségével. Legrégebbi, ma is álló présháza 1840-ben épült. A Pincefalu választotta el egymástól a szőlő- és gyümölcstermesztésre alkalmas homokos területeket a takarmánynövényeket termő kötöttebb talajúaktól a Duna régi medrének törésvonalán. A történelmi szőlő- és bortermelésről híres falu a több évszázados múltjával ma is ápolja hagyományait. Az ide látogatók megismerhetik az itt élő emberek szokásait, hagyományait szüret alkalmával. Betekintést nyerhetnek a település borkultúrájába is. Legfontosabb hajósi vörösborfajták: Kékfrankos, Cabernet Franc és Sauvignon, Zweigelt és Pinot Noir. A Kadarka régen Hajós zászlósbora volt, azonban mára kezd eltűnni, mivel kevésbé alkalmas a modern technológiával való termesztésre. Fehérborokban a cserszegi fűszeres és az olaszrizling a legjellemzőbb.