Nyomtatás

Csongrádi Borvidék

A Tisza jobb partján elterülő Csongrádi borvidéken közel 2000 hektáron, kétharmad részben fehér szőlőt termelnek. A kezdetek a 11. századig nyúlnak vissza, ma is sok őshonos szőlőfajta található a területen, melyek közül a fehér Kövidinka és a vörös Kadarka említésre méltó. A tapasztaltabb borkedvelők jó szívvel gondolnak vissza a kitűnő Pusztamérgesi rizlingre a Csongrádi cabernetre és kékfrankosra. A szőlőket pusztító járványok az immunis talajnak, a hungaikum szőlőfajták az Alföldnek köszönhetően maradhattak fenn. Ma négy területen folyik a szőlőtermesztés. Csongrád város büszkén viselheti a „Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa" kitüntető címet. A hegyvidéki boroktól eltérően az Alföld borai lágyabb savakkal rendelkeznek. Itt termelik a könnyed, gyümölcsös „mindennapok borait". A fehér borok közül a vidék jellegzetességei a Chardonnay, Rajnai rizling, Olasz rizling és a Zöld veltelini. Vörös borszőlő fajták a Kadarka, Cabernet franc, Sauvignon és Kékfrankos. A régi fajták pedig újra zöldellnek a Csongrádi borvidék ültetvényein. Szépen csengő nevek a Pozsonyi- és Mézes fehér valamint az Arany sárfehér.