Nyomtatás

Badacsonyi Borvidék

A Balaton-felvidék nyugati részén, vulkanikus talajon, 2000 hektár területen található a Badacsonyi borvidék, melynek különleges klímája elősegíti a szőlőszemek aszúsodását, természetes édes borokat termelve. Az eltérő adottságokkal rendelkező vulkáni hegyek sokféle szőlő termesztését teszik lehetővé. Legelterjedtebb bora a keserű mandulára emlékeztető ízű, zöldessárga színű savasságában lágy Olaszrizling. Leghíresebb a csekély hozamú, de kiváló minőségű, aranysárga, zamatos, tüzes bor, a Szürkebarát. Az „úri szőlő" diszkrét, fűszeres, a vulkáni talaj jellegzetes ízét magába záró Kéknyelűt terem, ami nevét levele nyelének kékes színezetéről kapta. A borvidéken 16 településen termelik a jellegzetes, mással össze nem téveszthető borokat. A már régen meghonosodott finom zamatú, száraz fehér bort a Rajnai rizlinget, a muskotályos, gyümölcsillatú Ottonelt és a vidéken ritka fajta, határozott karakterű, friss szénára emlékeztető illatú Chardonnayt. A badacsonyi bor az „Istenek nektárja".. Badacsony a „Szőlő és a bor nemzetközi városa", a termesztés és feldolgozás történelmi hagyományaira, a kulturált borfogyasztás népszerűsítése közel negyedszázada a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend tagjai ügyelnek.