Nyomtatás

Bükkaljai Borvidék

A Bükkaljai borvidék a Bükk-hegység déli részén található. Az 1700 hektáros terület negyven esztendeje borvidék, de a szőlőtermesztésnek 18. századra visszanyúló hagyományai vannak. A nemes pincspenésszel vastagon borított avasi pincékben érlelődött évszázadokon át a tokajihoz hasonló elismertségű híres miskolci bor. 19 településen 15 hegyközség működik, a városok közül Mezőkövesd és Miskolc neve szerepel a szőlőtermesztő listán. A déli, délnyugati lejtőkön kedvező mikroklíma alakult ki, köszönhetően a Bükk vonulatának, mely észak felől védi a hideg szelektől a szőlőültetvényeket. A termőhelyi kiváló adottságok köszönhetőek a fekete nyiroktalajnak és a barna erdőtalajoknak. A hűvösebb klíma jellegzetes illatot és a savösszetételt eredményez a boroknál. A feldolgozásnál a kisebb pincékben levegő jelenlétében, oxidatív módon érlelik a bort, mely hosszabb élettartamot és íztartósságot eredményez. A nagyobb pincészetekben rose és barrique borokat is készítenek reduktív módon, melynek célja az erjedéskor keletkező illat- és zamatanyagok megőrzése. A hűvösebb klíma jellegzetes savösszetételt és illatot eredményez a borvidék legjelentősebb borai, a Furmint, a Hárslevelű, a Leányka és a Rizlingszilváni esetében. A tízesztendős Bükkaljai Borút Egyesület őrzi a hagyományokat és népszerűsíti a kiváló bükkaljai borokat.