Nyomtatás

Ászár-Neszmélyi Borvidék

A Dunától délre, a Dunántúl északi részén található Ászár-Neszmélyi borvidék nagy múltra tekint vissza, bár történelmi borvidékként hérom évtizede tartják számon. A honfoglalást és az ország alapítását követően e térség szőlőtermesztése a fénykorát élte. Az Árpád -- korban Esztergom volt az ország fővárosa, így a királyok asztalára kerülő borok e vidék szőlőtőkéiről származtak. Az elsősorban fehérborairól híres területen ma két körzetben folyik a gazdálkodás. Az ászári körzet Kisbér város, a neszmélyi Esztergom városközponttal. Legjobb termőterületei a Vértes és a Gerecse hegység napsütötte lejtőin helyezkednek el. A borvidékre jellemző, hogy hűvösebb és csapadékosabb az éghajlata. Talaja barna erdőtalaj, mely előfordul löszön, mészkövön vagy márgán képződve. A természeti adottságok kedveznek a kellemesen savanykás borok előállításának. Mintegy 1500 hektáron terem a könnyed, finom Rizlingszilváni, a harmonikus illatú és zamatú Olaszrizling és Leányka, az élénk savakat tartalmazó Ezerjó és Chardonnay.